Конфитюр и краставици - награди на детски лагер през 70-те

Купи и медали подарява днес ADVENTURE TEAM на победителите в своите лагерни състезания.

 

Конфитюр и краставици – награди на детски лагер през 70-те години. „Кабата“, „Гонда Вода“, „Юговско ханче“ – все райски кътчета в Родопа планина, които в миналото бяха огласяни от хиляди детски гласчета, всяко лято. Днес тъжно пустеещи. Сега съществуват стотици други уникални природни феномени и местности, които децата от съвремието могат да посетят и имат възможността да разгледат и запомнят, благодарение на екипа на www.DetskiLageri.com. Но днес темата, която ще Ви разкажем, е различна. Правим кратка ретроспекция, пътувайки с въображаема машината на времето. Тя ще ни отведе в позабравените моменти – приятни и не чак толкова, споделени от наши приятели – учители и родители, пътуващи и забавляващи се с ADVENTURE TEAM. Ще Ви разкрием емоции от времето, когато детските лагери траеха по 14 дни.

 

Децата на 70-те нямаха никаква комуникация и телефони, докато са на лагер.

 

Нито имаха възможност да изпращат писма до родителите си. Нищо! „По време на детски лагер в 3-ти клас задължение ни беше да подреждаме леглата си.“, започнаха историята си вкупом, нетърпеливо разказващи преподаватели от Асеновград. И продължиха: “Сред по-атрактивните забаваления за малчуганте през 70-те години на миналия век бе оганизираната стрелба с пушка. Друго интересно занимание край база „Юговско ханче“ беше събирането на камъни, билки и големи листа край бреговете на близката река. В тези години целият лагер преминаваше по график, под час и в строга дисциплина. При влизане в столовата, преди хранене, на момента се проверяваше състоянието на ноктите – дали са дълги. Но такова бе времето. И тогава занятията с децата бяха предимно състезателните игри и музикални конкурси. Разбира се, за най-талантливите и изявени момичета и момчета беше осигурен награден фонд. Но не толкова специален, като купи и медли или предметни награди, както е сега, ами – от столовата.

 

За спечелено първо място се подаряваше кофичка с конфитюр, например.

 

За втора награда – краставица и т.н. Тогава времената бяха такива, че децата бяха изключително стегнати и дисциплинирани, но пък и страшно ограничени.”, смятат учители. Днес малчуганите са много по-свободни и могат да си изкарат много по-добре на детски лагер. Всичко зависи от организацията и от хората, които се занимават с лагеруващите. “Ние сме впечатлени от работата на инструкторите от ADVENTURE TEAM. По онова време имаше и много ограничения и натиск. Не можехме да се развиваме. Не беше задължително да ходим на лагер, но пък всички искахме. Почти нямаше такива, които да не желаеха.“, сподели с умиление родител. Друг разказа с носталгия за бягствата си от лагера, като тийнейджър, тъй като няма кой да разреши да излязат сами на разходка: “Група лагерници бягаха, за да ходят на един канал край реката, от който събираха огромни речни миди – малко по-големи от кутия за цигари. Все още пазим скъпия спомен от миналото”.

 

Учителка от Асеновград припомни спомените си от лагер на хижа „Гонда Вода“:

 

„Нашата стая граничеше с тази, на двама от преподавателите. Няма да им казвам имената, семейство бяха. Ние спяхме в стая, тип конюшня – общо около 10 човека. Една от вечерите всички бяха заспали. Мен, обаче, не ми се спеше и постоянно се въртях. А леглото скърцаше ужасно силно. След няколко пъти завъртане, при мен се появи учителят. И като ме хвана за мекичкото на ухото, така ме извъртя, че веднага на секундата заспах. Тогава бях в 3-ти клас.“, разказа учителката, все още настръхвайки от ситуацията в миналото. Тя допълни, че моментът е запомнен толкова ярко заради преживяната болка и емоция от незаслуженото наказание. Друг лагер, за който си спомнят преподаватели като малки, е на Малево. Там игрите са се провеждали в училищен двор, а нощуването – в самото училище.

“ГЕЦ 2 ГРУП” ЕООД

бул. България 84, офис 7

4230 Асеновград

+359 896 742 444

Направете запитване, свържете се с нас :