Екипът на Detskilageri.com разказва как се прави шоколад

Всички обичаме шоколад, нали?

 

Точно затова днес решихме да ви разкрием тайната по правенето на това сладко изкушение, любимо на всички деца. Откъде идва шоколадът и имаме ли нужда от собствена фабрика, за да го направим? Екипът на Detkilageri.com разказва как се прави шоколад. Толкова е вълнуващ процесът, че в Индонезия дори провеждат специално зелено училище, в което децата и учениците се запознават с технологията. Ще започнем с интересен факт – един от най-големите производители на какао в света е Индонезия.

 

Какаовите зърна са в основата на всичко.

 

Това е тайната съставка за производството на шоколад. Лакомството, което много обичаме, се носи от какаово дърво. Шоколадът е крайният продукт, докато какаото е основната съставка. То расте в семена в малки растителни капсулки. Те са с големина от около 4 инча до 12 инча. Когато се напукат и отворят тези капсулки, се вижда, че вътре се съдържат ядки с големи размери. Именно те се ползват за приготвяне на шоколад. За да може любимото лакомство да се счита за натурално, то не трябва да съдържа химикали и пестициди.

 

Екологично чисто.

 

Какаото расте в зони с топъл и влажен климат, поради което се намира не само в Индонезия, но и в Африка. Тропическите условия на Индонезия, съчетани с плодородна почва, благодарение на вулканите, я правят идеална среда за такъв растеж. Защо е полезно какаото? Някои от предимствата му са, че повишава енергията ни, повдига настроението ни, доставя важни за организма ни минерали. Ето и няколко от стъпките, чрез които се приготвя шоколадов сос. Първо, трябва да извадим какаовите зърна от капсулките.

 

Същинската работа.

 

Самите зърна са естествено покрити с целулоза. Отделяме пулпата и оставяме да ферментира, докато зърната се изсушат. Това се прави предварително, тъй като сушенето отнема дни. После следва печенето. Изсушените зрънца се поставят в нагорещен специален тиган и се разбъркват внимателно докато почернят. Следващата процедура е белене и отстраняване на външната обвивка на печените какаови зърна. Накрая се слагат в хаванче и се раздробяват, като се счукват около 30 пъти.

 

Шоколадовият сос.

 

Натрошените какаови зърна се изваждат и се пресяват, за да се получи фино какао на прах. В нагорещен тиган към получената смес се добавят прясно мляко или вода и кокосова захар. Разбърква се докато кипне. Ето сега имаме шоколадов сос! Оставяме го на студено в каквато форма желаем и се получава обикновен шоколад. А вие замисляли ли сте се как се правят и други любими храни?

 

 

 

Източник: greencampbali.com
Снимка: phoenixhelix

“ГЕЦ 2 ГРУП” ЕООД

бул. България 84, офис 7

4230 Асеновград

+359 896 742 444

Направете запитване, свържете се с нас :