„Колелото на живота“ в Лековата къща- град Панагюрище, разкрива своите тайни пред нашите приятели

Повечето от нас смятат, че новото начало за живота е пролетта.

 

Но за един художник не е така. Иван Зографов рисува „Колелото на живота“ по философски начин. Той изобразява своето виждане за житието на човека от раждането до смъртта. Новото начало Зографов счита, че е през зимата – в деня на Рождество Христово /Коледа/. „Колелото на живота“ разкрива своите тайни пред нашите приятели, посетили Лековата къща в Панагюрище, по време на екскурзия с екипа на www.DetskiLageri.com.

 

Малчуганите се запознаха отблизо с творението на Иван Зографов.

 

За него накратко ще разкажем и на Вас сега. Служителите в панагюрския исторически обект описаха подробно, завладяващо и интригуващо изобразеното. Разкриха пред учениците какво е провокирало автора да го направи. „Колелото на живота“ показва раждането на детето. Историята продължава с първата годинка на бебето, което скоро прохожда, а на 7-годишна възраст ученикът тръгва на училище. Образованието си вече порасналият младеж завършва на 15 г.

 

И поема нагоре по нелекия житейски път.

 

В 25-тата си годишнина младият човек решава, че е дошло време скоро да се задоми, обясни пред децата и инструкторите от ADVENTURE TEAM жената, която разказваше историята в Лековата къща в Панагюрище. В „Колелото на живота“ е изрисуван мъж, който в едната си ръка държи букет за булката. В другата носи броеница, която символизира помъдряването на човека. На 30-годишна възраст той вече е преуспял в живота.

 

Навъшвайки 50 г. човекът започва слизане надолу по житейския път.

 

Тогава той жали за младостта, поясни служителката на музейния обект. Навършвайки 65-тата си година човекът наблюдава другите как работят и ако имат нужда от помощ отива да им помогне. На 75 г. вече не се интересува от нуждите и работата на останалите. В тези моменти той лежи и си почива. Смъртта, според „Колелото на живота“ от Иван Зографов, идва на 90 г. при човека. В центъра на историята е изобразена жената. Тя се счита за царица на дома.

 

Над короната на жената е изрисувана безсмъртната птица феникс.

 

Чрез нея художникът иска да покаже, че хората, които вече не са между живите, остават безсмъртни завинаги в нашите съзнание и сърце. Приключвайки с описанието на невероятното историческо творение, по достъпен начин дамата разясни на ученическата група още интересни подробности. Иван Зографов свързва пролетта с Възкресение Христово /Великден/. Вярванията твърдят, че на този ден земята възкръсва от зимния си сън и започва орането и сеенето на нивите.

 

А есента е сезонът за събиране на реколтата.

 

„Всички знаем, че плодовете се берат тогава, когато са узрели. Заради това, Господ смята, че хората са неговите плодове и решава, че есента е най-благоприятен сезон за завършване на житейския път на човека.“, разказа в заключение развълнувано музейната служителка. Малките пътешественици и приятели на www.DetskiLageri.com, които се включиха в еднодневната екскурзия до Панагюрище, не само запомниха лесно разказаните им с вдъхновение истории, а и обсъждаха дълго наученото по пътя към дома.

“ГЕЦ 2 ГРУП” ЕООД

бул. България 84, офис 7

4230 Асеновград

+359 896 742 444

Направете запитване, свържете се с нас :