Екипът на Detskilageri.com разказва как се прави шоколад

[/vc_column]

Всички обичаме шоколад, нали?

 

Точно затова днес решихме да ви разкрием тайната по правенето на това сладко изкушение, любимо на всички деца. Откъде идва шоколадът и имаме ли нужда от собствена фабрика, за да го направим? Екипът на Detkilageri.com разказва как се прави шоколад. Толкова е вълнуващ процесът, че в Индонезия дори провеждат специално зелено училище, в което децата и учениците се запознават с технологията. Ще започнем с интересен факт – един от най-големите производители на какао в света е Индонезия.

 

Какаовите зърна са в основата на всичко.

 

Това е тайната съставка за производството на шоколад. Лакомството, което много обичаме, се носи от какаово дърво. Шоколадът е крайният продукт, докато какаото е основната съставка. То расте в семена в малки растителни капсулки. Те са с големина от около 4 инча до 12 инча. Когато се напукат и отворят тези капсулки, се вижда, че вътре се съдържат ядки с големи размери. Именно те се ползват за приготвяне на шоколад. За да може любимото лакомство да се счита за натурално, то не трябва да съдържа химикали и пестициди.

 

Екологично чисто.

 

Какаото расте в зони с топъл и влажен климат, поради което се намира не само в Индонезия, но и в Африка. Тропическите условия на Индонезия, съчетани с плодородна почва, благодарение на вулканите, я правят идеална среда за такъв растеж. Защо е полезно какаото? Някои от предимствата му са, че повишава енергията ни, повдига настроението ни, доставя важни за организма ни минерали. Ето и няколко от стъпките, чрез които се приготвя шоколадов сос. Първо, трябва да извадим какаовите зърна от капсулките.

 

Същинската работа.

 

Самите зърна са естествено покрити с целулоза. Отделяме пулпата и оставяме да ферментира, докато зърната се изсушат. Това се прави предварително, тъй като сушенето отнема дни. После следва печенето. Изсушените зрънца се поставят в нагорещен специален тиган и се разбъркват внимателно докато почернят. Следващата процедура е белене и отстраняване на външната обвивка на печените какаови зърна. Накрая се слагат в хаванче и се раздробяват, като се счукват около 30 пъти.

 

Шоколадовият сос.

 

Натрошените какаови зърна се изваждат и се пресяват, за да се получи фино какао на прах. В нагорещен тиган към получената смес се добавят прясно мляко или вода и кокосова захар. Разбърква се докато кипне. Ето сега имаме шоколадов сос! Оставяме го на студено в каквато форма желаем и се получава обикновен шоколад. А вие замисляли ли сте се как се правят и други любими храни?

 

 

 

Източник: greencampbali.com
Снимка: phoenixhelix

ЗА НАС

ADVENTURE TEAM е екип от амбициозни млади хора мъже и жени, с професионални умения, на които може да се доверите за всичко.

        

“ГЕЦ 2 ГРУП” ЕООД

пл. “Акд. Н.Хайтов” 6

4230 Асеновград

+359 896 742 444

Направете запитване, свържете се с нас :